Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

OSN : Právo na sebeobranu neexistuje

Sebeobrana je výsada, kterou může vláda udělit i odebrat. Neexistuje žádné základní právo na sebeobranu. Vláda, která nezakáže nebo alespoň silně neomezí civilní držení zbraní, porušuje lidská práva.To jsou závěry, ke kterým dospěla zvláštní zpravodajka OSN Barbara Frey, profesorka práv na Minnesotské univerzitě a členka sdružení IANSA, ve své zprávě "Prevence porušování lidských práv páchaných ručními a lehkými zbraněmi". Rada OSN pro lidská práva (ve které zasedá například i Kuba, Čína, Pákistán a Saúdská Arábie) tuto zprávu přijala jako oficiální dokument OSN.

Nové lidské právo: právo nemít dovoleno držení zbraní
Podle zprávy, povinnost vlády chránit občany před násilím nekončí jen u vydávání a uplatňování zákonů proti ozbrojenému násilí. Podle profesorky Freyové jde tato povinnost mnohem dále:
"Pro mezinárodní orgány zabývající se lidskými právy je rozumné, budou-li od států vyžadovat minimální podmínky pro vydání licence k držení zbraní, které mají za úkol zabránit, aby se ruční a lehké zbraně dostávaly do rukou lidem, u nichž hrozí zneužití. Tyto podmínky se stát od státu liší, ale licenční postupy obvykle zohledňují: (a) minimální věk žadatele; (b) jeho trestní záznam včetně násilí v rodině; (c) doložení legálního účelu k pořízení zbraně a (d) duševní způsobilost."
Česká republika tedy porušuje lidská práva tím, že u nás dospělí, bezúhonní a svéprávní lidé nemusejí státu, potažmo úředníkovi, dokazovat, že zbraň potřebují. V jiných evropských státech - například Rakousku, Francii a Norsku - dochází k ještě horšímu porušování lidských práv: lovecké brokovnice se tam prodávají volně, jako u nás vzduchovky.
Srovnejme to s úrovní dodržování lidských práv ve státech jako Anglie, Brazílie, Čína nebo Kuba ... vlády těchto zemí mají takovou starost, aby si občané se zbraněmi neublížili, že jim je raději zakázaly úplně, nebo téměř úplně. V těchto zemích koneckonců občané zbraně ani nepotřebují - v Anglii na vás dohlížejí všudypřítomné bezpečnostní kamery a policie vás může v zájmu veřejné bezpečnosti kdykoli zastavit a prohledat; v Brazílii nepotřebujete zbraň k ochraně, protože přece máte smlouvu o ochraně s místním drogovým kartelem; a v komunistických rájích na Kubě a v Číně rychle pochopíte, že nejenže nepotřebujete zbraň k ochraně svých práv, ale že vlastně nepotřebujete ani ta práva.
A právo na sebeobranu?
Porušením lidských práv je podle této zprávy i většina zákonů o sebeobraně, včetně našeho. "Jsou-li ruční a lehké zbraně použity například k sebeobraně, nezbavuje to odpovědnosti za porušení práva na život jiného člověka, pokud takový čin nebyl nezbytný k záchraně lidského života a použití zbraně nebylo přiměřené k ohrožení."
Povšimněte si, že taková interpretace vylučuje možnost se bránit zbraní proti znásilnění, loupeži, násilnému napadení, únosu, žhářství atd., kde není přímo ohrožen život - "pouze" zdraví, svoboda nebo důstojnost člověka. Obránce nesmí vůbec sáhnout na zbraň, pokud se ho útočník přímo nesnaží zabít, protože to by bylo porušení útočníkova práva na život.
Stále to však přiznává právo se bránit zbraní proti pokusu vraždy.
Nebo ne?
Obrana života je státem udělená výjimka
Možná si kladete otázku, jakým způsobem je možné teorii o tom, že omezení držení zbraní k sebeobraně je lidské právo, a že výrazné omezení sebeobrany proti násilí je lidské právo, uvést do souladu s existencí základního práva na sebeobranu.
To samozřejmě možné není, a profesorka Freyová se k tomuto problému postavila čelem: podle ní prostě ŽÁDNÉ ZÁKLADNÍ PRÁVO NA SEBEOBRANU NEEXISTUJE. Sebeobrana je pouze zvyková výjimka z trestní odpovědnosti, nikoli lidské právo, které by stát měl povinnost zajišťovat.
"Právo na sebeobranu není výslovně dáno v žádném z primárních pramenů mezinárodního práva: smlouvách, zvykovém právu, nebo všeobecných principech."
Zde paní profesorka přímo lže. Existence základního práva na sebeobranu JE výslovně uznána ve všeobecných principech mezinárodního práva, konkrétně v dílech filosofů, kteří tyto všeobecné principy zformovali. Jen jako příklad uveďme díla třech velkých filosofů, kteří jsou všeobecně považováni za zakladatele mezinárodního práva:
Hugo Grotius, O zákonech války a míru: "Jsou-li naše životy ohroženy přímým nebezpečím, je legální zabít útočníka, nelze-li se ohrožení vyhnout jinak...musíme uznat, že tato obrana vyplývá z principu sebezáchovy, který dala příroda každé živé bytosti."
Emerich de Vattel, Zákony národů: "Každý národ, stejně jako každý člověk, má tedy právo...se chránit před veškerou úhonou; a toto právo je bezchybné, protože slouží k uspokojení přirozené a nepotlačitelné potřeby...Toto je právo se chránit před veškerou úhonou, které je zváno právo na bezpečnost."
Frrancisco Suárez, O zákonech a Bohu zákonodárci: "Sebeobrana je největší z práv, zahrnující osobní ochranu proti zločincům i kolektivní obranu proti tyranům."
Není snad možné, aby profesorka práv tato díla neznala. Tvrdit, že mezinárodní právo nezná právo na sebeobranu, znamená ignorovat jeho základní zdroje.
Mimoto je právo na sebeobranu zakotveno ve zvykovém právu, neboť je a vždy bylo uznáváno téměř univerzálně na celém světě.
Jaké z toho plyne poučení? Nejde zdaleka o první případ, kdy vládní organizací najatý rozumbrada došel k názoru, že lidé nemají to či ono právo, a vláda jeho názor s nadšením přijala. Lidé nikdy nezískali žádné právo tím, že by je dostali od vlády (pokud nepočítáme "právo platit daně", "právo být veden stranou k zářným zítřkům" a podobně). Lidé získali všechna práva tím, že si je na různých vládách vymohli - a o mnoho práv příšli tím, že si je nechali vzít.
--------------------------------------------------------------------------
"....že je nutné, aby lidská práva byla chráněna zákonem, nemá-li být člověk donucen uchylovat se, když vše ostatní selhalo, k odboji proti tyranii a útlaku..."
- z preambule Všeobecné deklarace lidských práv

Autor: David Karásek | pátek 9.4.2010 15:20 | karma článku: 46,08 | přečteno: 15386x
  • Další články autora

David Karásek

O zbraních, svobodě a nás

Znovu přišel den, kdy si připomínáme a oceňujeme občanská práva a svobody. Obvykle tím myslíme svobodu projevu, svobodu tisku, právo na soukromí a podobně. Zapadá do toho vůbec nějak držení zbraní?

17.11.2020 v 20:10 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Blíží se senátní volby

Začátek října se blíží a my budeme opět vybírat třetinu Senátu. Není proto od věci si připomenout, jak se ten který senátor stavěl k držení zbraní, a hlavně jak o něm hlasoval. Protože řeči se vedou, ale hlasování se počítá.

19.9.2020 v 17:04 | Karma: 29,64 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika

David Karásek

Tohleto Sigmund nikdy nenapsal...

Po internetu už dlouhou dobu koluje citát Sigmunda Freuda:„Strach ze zbraní je známkou sexuální a emocionální nedospělosti.“Je pravý nebo falešný? A pokud je falešný, co tedy Freud vlastně o zbraních řekl?

10.4.2019 v 15:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Zbraně a duševní zdraví

Dokáže někdo poznat, že držitel zbraně není v pořádku? Ano, takoví lidé existují - a překvapivě to nejsou psychologové.

12.1.2019 v 23:57 | Karma: 34,91 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Bez jediného výstřelu

Tak mne napadlo mne zas něco napsat na blog. Jenže když jsou ty svátky, tak by to asi neměly být žádné zbraně ani střílení a tak. Měl bych psát o něčem poklidném a nenásilném.

28.12.2018 v 23:12 | Karma: 29,86 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik