Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čechy, země pistolníků?

V lednovém čísle brněnského časopisu Sedmička se objevilo několik článků, které dle mého názoru stojí za povšimnutí ... a jisté "upřesnění".

V článku "Brno, město pistolníků" píše Pavel Mokrý, že "pokud by se všichni majitelé pistolí a pušek domluvili na bydlení v jednom místě, klidně by mohla vzniknout nová brněnská čtvrť. Mohla by být pojmenována třeba Pistolnice nebo Kvérov."
To není špatný nápad. Jako kriminologa by mne rozhodně zajímala úroveň kriminality v místě, kde mají všichni obyvatelé čistý trestní rejstřík a každý lump ví, že pravděpodobnost, že vyhlédnutá oběť je ozbrojena, se tam blíží 100%. Možná by se rozhodl provozovat svoji "živnost" raději někde jinde.
Nejde přitom jen o teorii. Takové "Pistolnice", takový "Kvérov" skutečně existuje. Jde o město Kennesaw v americkém státě Georgia, kde je již více než 25 let zavedena povinnost mít v domě funkční střelnou zbraň. V roce po zavedení této povinnosti klesla násilná kriminalita o 74% a vloupačky o 89%. Podrobnější detaily o tomto experimentu si můžete přečíst zde.
Dále v článku balistik Vítězslav Mička varuje před problémem, který spatřuje ve snadné dostupnosti plynových pistolí. "Může si je koupit kdekdo. Plynovka je ale nejpoužívanější zbraní při loupežných přepadeních, protože je často k nerozeznání od pistole", dodal Mička.
Rozeberme si tento "problém" do důsledků. Expanzní zbraň určenou k vystřelování dráždivé látky, lidově "plynovku", si může legálně koupit kdokoli ve věku přes 18 let. Z této zbraně nejde vystřelit ostrý náboj. Nejde do ní ani nabít. Zbraň nelze ani upravit pro střelbu ostrou municí, protože všechny schválené (tedy legálně dostupné) typy musí být konstruované tak, aby je jakýkoli pokus o takovou úpravu zničil. Typ a množství dráždivé látky v nábojích je vyhláškou určen tak, aby zasaženému nehrozily trvalé následky. Jinými slovy, tento typ zbraně je cíleně konstruován a odzkoušen tak, aby s ním nešlo vážněji ublížit.
Loupežné přepadení je násilný zločin, který nese pro oběť i okolostojící značné riziko. Pokud snadná dostupnost plynovek vede pachatele k používání zbraní, kterými vlastně nemohou nikoho vážně ohrozit, je to opravdu špatně? Byli byste raději, kdyby místo nich měli třeba nože, o skutečné pistoli ani nemluvě?
Jeden z mých kamarádů také před časem žehral na to, že plynovku může mít legálně kdejaký grázl v hospodě. Nicméně otázka, jestli by v konfliktu s takovým grázlem dostal do obličeje raději spršku slzného plynu, nebo ránu boxerem, ho naštěstí přivedla k hloubějšímu zamyšlení.
Toto je jen jedna z ukázek, jak komplikovaná je problematika vlivu zbraní na společnost. "Jednoduchá logika" typu "když je s tím problém, tak to zakážeme a bude po problému" může mít následky doslova katastrofické. "Selský rozum" není vždycky nejlepší rádce.
V dalším článku tvrdí kriminalista Vladimír Matoušek, že "přes šedesát procent zločinů je spáchaných střelnou zbraní, která je registrovaná". Při pohledu do poslední publikované statistiky ministerstva vnitra (r.2009) zjistíme (str.33 tabulkové části), že trestných činů spáchaných se zbraní podléhající registraci bylo u registrovaných zbraní 51, u neregistrovaných 77. Přes 60% těchto činů tedy bylo spácháno s NEregistrovanou zbraní. Zároveň se ovšem dočteme, že drtivá většina trestných činů se zbraní (celkem 3089) je spáchána s jinou zbraní než střelnou. Podíl registrovaných zbraní na celkové ozbrojené kriminalitě je tedy bídných 1.65%.
Hned pod touto statistickou perlou se nachází článek "Agresory odhalí psychotesty". Začíná slovy "Větší pocit moci je podle psychologa Vítězslava Budína nejčastější důvod, proč lidé nosí střelnou zbraň."
Přečtěte si ten článek důkladně. Psycholog v něm nic takového netvrdí! Jeho tvrzení o touze si něco dokázat, o moci ukončit něčí život, se vztahuje pouze na určitou část pachatelů vražd, kterých je i podle něj "extrémně málo".  O motivaci držení a nošení zbraní normálními, nekriminálními občany tam není ani slovo. Za tenhle článek by brněnská Sedmička zasloužila cenu Josefa Goebbelse.
I s názorem, že zavedení psychotestů by bylo užitečné, lze s úspěchem polemizovat, a to nejen na laické úrovni. Ne samozřejmě v novinách, tam si novináři vybírají ke zveřejnění jen ty názory, které se jim hodí do krámu (a jak sami vidíte, v případě potřeby je i patřičně překroutí). Proto může u čtenáře vzniknout dojem, že ohledně psychotestů panuje mezi odborníky univerzální shoda. Není tomu tak. Názor odborníka, který se asi do novin jen tak nedostane, si můžete přečíst zde.
A nejlepší perla nakonec - glosa vedoucího redakce Petra Škardy "Prostřílet se na západ." Šéfredaktor v něm vznáší otázku: "Upřímně: kdo z vás občas nevybouchne vzteky? A budete riskovat, že v takovou chvíli použijete "kvér"...? Za sebe říkám, že ne."
Já za sebe říkám, že se mi to stalo už dvakrát. Jednou jsem si na zbraň ani nevzpomněl. Podruhé jsem si uvědomil, že ji mám, ale to vědomí mne naopak "zchladilo" - nejenže mne ani nenapadlo ji na dotyčného vytáhnout, ale naopak mne to přimělo zamyslet se nad možnými důsledky eskalace a začít situaci uklidňovat.
Abych ale neargumentoval jen svými subjektivními pocity (to si může dovolit novinář, ale ne vědec), položil jsem otázku pana šéfredaktora dalším držitelům zbraní. Ti, kteří se do podobné situace dostali, popisovali podobné reakce, včetně "zchlazovacího efektu". Že to odpovídá realitě, je vidět i na statistikách kriminality s legálně drženou palnou zbraní - držitelů zbraní je dlouhodobě něco přes 300 000, zbrojních průkazů bývá ročně odebráno kolem 50-150. Do toho patří i odebrání z důvodu zmeškání lhůty obnovení, ztráty zdravotní způsobilosti apod. takže zbrojních průkazů odebraných z důvodu trestné činnosti či přestupků je ještě méně. Kde jsou ty hordy horkokrevných pistolníků, kterými nás noviny neustále straší?
Třeba to pan šéfredaktor myslí jinak. Z jeho článku je vidět, že si aspoň částečně uvědomuje vlastní nedostatky v tomto směru. Znám dost takových lidí a zjistil jsem, že se dělí na dva druhy.
První  si to uvědomuje a přiznává. Jeden můj kamarád říká "Já bych zbraň mít nemohl, já jsem cholerik, udělal bych s ní nějakou blbost". Mám rád tenhle typ lidí a vážím si jich. Neprohlašují se za pacifisty a obvykle nemají nic proti držení zbraní. Chápou, že chyba není ve zbraních, ale v nich, a dokážou si to přiznat a zodpovědně se k tomu postavit.
Druhý typ tohle nedokáže. Nepřizná si, že je chyba v něm - ale zároveň ho sebezáchovný instinkt (velmi správně) ponouká, aby se ve vlastním zájmu držel od zbraní dál. Obvykle si tenhle vnitřní konflikt řeší přihlášením se k pacifismu - ono "nemám zbraně rád, protože jsem pacifista" zní i sobě samému mnohem lépe než "nemám zbraně rád, protože se neumím ovládat a vyvedl bych nějaký průšvih". Pak dochází k psychologickému jevu zvanému projekce, kdy si dotyčný promítne své nedostatky do ostatních, aby si nemusel připustit, že jsou jeho vlastní. Tedy "nechci zbraň, protože jsem pacifista, a ostatní by je také neměli mít, protože ONI se neumějí ovládat a vyvedli by nějaký průšvih".
Pan šéfredaktor je někde napůl. Zjevně si své nedostatky v sebeovládání uvědomuje, ale zároveň automaticky předpokládá, že ostatní je mají také. Není to pravda, jak vidíte z výše uvedené statistiky.
A také ... kdyby držitelé zbraní opravdu stříleli pokaždé, když je někdo vytočí - například veřejným pomlouváním - bylo by mnoho novinářů už dávno mrtvých.

Autor: David Karásek | úterý 8.3.2011 16:55 | karma článku: 39,93 | přečteno: 5414x
  • Další články autora

David Karásek

O zbraních, svobodě a nás

Znovu přišel den, kdy si připomínáme a oceňujeme občanská práva a svobody. Obvykle tím myslíme svobodu projevu, svobodu tisku, právo na soukromí a podobně. Zapadá do toho vůbec nějak držení zbraní?

17.11.2020 v 20:10 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Blíží se senátní volby

Začátek října se blíží a my budeme opět vybírat třetinu Senátu. Není proto od věci si připomenout, jak se ten který senátor stavěl k držení zbraní, a hlavně jak o něm hlasoval. Protože řeči se vedou, ale hlasování se počítá.

19.9.2020 v 17:04 | Karma: 29,64 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika

David Karásek

Tohleto Sigmund nikdy nenapsal...

Po internetu už dlouhou dobu koluje citát Sigmunda Freuda:„Strach ze zbraní je známkou sexuální a emocionální nedospělosti.“Je pravý nebo falešný? A pokud je falešný, co tedy Freud vlastně o zbraních řekl?

10.4.2019 v 15:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Zbraně a duševní zdraví

Dokáže někdo poznat, že držitel zbraně není v pořádku? Ano, takoví lidé existují - a překvapivě to nejsou psychologové.

12.1.2019 v 23:57 | Karma: 34,91 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Bez jediného výstřelu

Tak mne napadlo mne zas něco napsat na blog. Jenže když jsou ty svátky, tak by to asi neměly být žádné zbraně ani střílení a tak. Měl bych psát o něčem poklidném a nenásilném.

28.12.2018 v 23:12 | Karma: 29,86 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Ukradená domobrana

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby varuje před rizikem pronikání paramilitárních extrémistických skupin, tzv. "domobran", do bezpečnostních složek. Ale co je přesně domobrana?

6.12.2018 v 13:46 | Karma: 37,06 | Přečteno: 4100x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Bezva kšeft

Jedno z nejlepších podnikání je byznys zaručený zákonem. Nikdy nemůžete napálit takovou cenu, jako když zákazník musí platit. Proto se v legislativním procesu nezřídka stává, že nějaký chytrák zkusí prosadit kšeft do zákona.

15.11.2018 v 2:16 | Karma: 32,15 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Občanské aktivity

David Karásek

Pravidla sem, levidla tam

Jedna ze základních věcí, které přispívají k důvěryhodnosti pravidel, je to, že platí pro všechny. Jenže když je někdo nahoře, tak pravidla často platí jen pro ty dole.

3.3.2018 v 11:32 | Karma: 39,83 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Politika

David Karásek

Evropská směrnice, ústavní zákon... a co dál?

Před rokem se Poslanecká sněmovna a Senát usnesly na rezolutní rezoluci, že nesouhlasí s evropskou směrnicí a bezdůvodným omezením práv českých občanů. Teď se pomalu ukazuje, kdo to myslel vážně a kdo jen pózoval před voliči.

2.12.2017 v 20:30 | Karma: 40,66 | Přečteno: 3599x | Diskuse| Občanské aktivity

David Karásek

Je libo granát na obranu státu? …To sotva.

V diskusi kolem navrhované ústavní změny, zavádějící do ústavního zákona o bezpečností ČR právo občanů na držení a nošení zbraní, se v poslední době objevily tři úvahy, které si zaslouží rozebrání.

13.7.2017 v 20:52 | Karma: 41,15 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Odpověď na otevřený dopis senátorům

Zaregistroval jsem, že někdo sepsal otevřený dopis senátorům, ve kterém je žádá o hlasování proti ústavní změně schválené Sněmovnou. Dopis je krátký, úderný - a účelově polopravdivý. Pojďme jej rozebrat.

5.7.2017 v 19:07 | Karma: 40,82 | Přečteno: 3457x | Diskuse| Politika

David Karásek

Tři mýty expertů

"Šance, že se netrénovaný civilista se zbraní ubrání teroristovi, je velmi nízká. Spíš by situaci ještě zhoršil," slyšíme často v médiích od osob s titulkem "bezpečnostní expert". Opravdu?

26.6.2017 v 22:13 | Karma: 46,63 | Přečteno: 21154x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Když se lže, jako když tiskne

Že máme být opatrní, když noviny píšou o zbraních, ví každý, kdo se o tuto problematiku dlouhodobě zajímá. Stejně tak víme, že co se novinám nehodí do krámu, to nenapíšou. Občas by prostě pravda potopila účelově vybudovanou story.

13.4.2017 v 15:45 | Karma: 47,36 | Přečteno: 15340x | Diskuse| Politika

David Karásek

O změně ústavy a branných spolcích

Ve Sněmovně v současnosti leží návrh na změnu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, který má zahrnout civilní držitele zbraní do koncepce bezpečnosti státu. Prý je to jak z Ameriky. Opravdu?

3.4.2017 v 22:50 | Karma: 38,59 | Přečteno: 2988x | Diskuse| Politika

David Karásek

“Jako v devatenáctém století...”

Ministr Pelikán dnes v televizi řekl zajímavou věc. Prý si kvůli navrhovanému ústavnímu právu na držení zbraní připadá jako v 19. století, a k takovým opatřením se prý má sahat, až když selhávají bezpečnostní mechanismy státu.

15.1.2017 v 19:33 | Karma: 43,88 | Přečteno: 4510x | Diskuse| Politika

David Karásek

O návrhu ústavního práva na zbraň - stručně a jasně

Jelikož se kolem návrhu na zavedení práva na držení a nošení zbraní do ústavy vyrojila spousta fám a nesmyslů - zejména díky senzacechtivosti médií - rád bych aspoň některé fámy uvedl na správnou míru.

10.1.2017 v 0:35 | Karma: 41,05 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Politika

David Karásek

O Liberlandu

Na svém blogu obvykle píšu o právu na držení a nošení zbraní. Tohle je poprvé, kdy činím výjimku. I samotné právo na držení a nošení zbraní je jen jedním z projevů svobody; a právě svoboda je to, o co mně vždycky šlo v první řadě.

23.5.2015 v 12:55 | Karma: 45,48 | Přečteno: 9161x | Diskuse| Osobní

David Karásek

O soudcích a lidech

Před časem jsem zde psal o případu, kdy bylo obránci zamítnuto předčasné propuštění z výkonu trestu, protože odmítl uznat vinu. Dnes popíšu dva případy, které jsou ve vzájemném srovnání ještě mnohem otřesnější.

30.1.2015 v 22:30 | Karma: 42,24 | Přečteno: 8954x | Diskuse| Ostatní

David Karásek

Když mají soudci pravdu

Je to už více než dva roky, kdy krajský soud v Ústí nad Labem poslal Václava Houšteckého na čtyři roky do vězení. V odůvodnění rozsudku popsal průběh události, který prohlásil za oficiálně správnou verzi skutečnosti, a veškeré okolnosti, které jsou s touto verzí v rozporu, úředně prohlásil za nepotřebné a zbytečné.

28.8.2014 v 22:00 | Karma: 45,67 | Přečteno: 17987x | Diskuse| Ostatní

David Karásek

Evropská unie, zbraně a Cecilka

Kdo se zajímá o držení zbraní, ten už asi slyšel o návrhu evropské komisařky Cecilie Malmström, která chce zakázat úplně všechno a pokud možno dvakrát. Nebo aspoň to tak v poslední době podávají média. Já sám jsem o tomto návrhu krátce po jeho zveřejnění psal v jednom střeleckém časopise. Článek vyšel, návrh se dostal do povědomí... a já jsem jen zíral, jak rostou fámy. Rozhodl jsem se tedy ujmout se role Kanceláře Saturnin & Oulický pro uvádění příběhů na pravou míru...

21.5.2014 v 21:10 | Karma: 30,89 | Přečteno: 3941x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik