Bránit se, či nebránit? (proti šílenému střelci)

2. 08. 2012 23:05:32
V Mladé frontě dnes z 1. srpna vyšel další zajímavý článek o střelbě v coloradském kině. Redaktor Milan Vodička se v něm zamýšlí nad možnostmi obrany proti takovému pachateli a pochybovačně předestírá následující scénář: několik sotva vycvičených držitelů zbraní se s tasenými pistolemi zmateně rozhlíží po kině, přemýšlejí, kdo asi bude ten pachatel, a nakonec se zřejmě postřílejí navzájem.

Asi nejlepší způsob, jak ověřit realističnost takového scénáře, je porovnat ho s realitou. V historii už došlo k poměrně velkému množství střetů civilistů s tímto typem pachatelů (některé z nich jsem popsal v předchozím článku „Dokáže civilista zastavit šíleného střelce?“). Různě vycvičení obránci se v nich za různých podmínek střetli s různě vyzbrojenými pachateli, a ačkoli občas zásah skončil pro obránce tragicky (nikdo nikdy netvrdil, že obrana je bezpečná záležitost), nevím o žádném případu, kdy by obránce omylem či nešikovností postřelil jiného obránce či nezúčastněnou osobu. Scénář pana redaktora tedy stále zůstává pouze v říši fikce.

Popis končí úvahou: „Možná není nejlepší nápad, aby člověka ochraňoval nadšený amatér, stejně jako asi netouží po tom, aby mu bolavý zub vrtal amatérský zubař.“ Tady musím částečně souhlasit: i já bych si nechal vrtat zub raději od odborníka než od amatéra, kdybych si mohl vybrat.

Jenže v tom je právě ten háček – „kdybych si mohl vybrat“. Jistě, kdybych se připletl do přestřelky mezi takovým pachatelem a policejní zásahovkou, švihl bych sebou na zem a ani by mne nenapadlo se do toho míchat. Jenže situace se šílenými střelci jsou typické právě tím, že když ten šrumec začne, tak tam žádný vycvičený profesionál, který by vás chránil, prostě NENÍ. Švihnete sebou na zem a... co dál? Budete tiše ležet a doufat, že profesionálové dorazí dříve, než přijdete na řadu? Jistě, pokud nemáte zbraň, tak vám dost dobře ani nic jiného nezbývá (leda snad doufat, že někdo jiný byl prozíravější než vy). Ale pokud ji máte, nevezmete raději zavděk tou šancí, než trpně čekat na záchranu a doufat, že pachatel bude do té doby zaměstnán vražděním někoho jiného?

Nutno připomenout, že „úspěšný zásah“ nemusí nutně znamenat jen zneškodnění pachatele. I zásah napohled neúčinný může hodně pomoci. Před několika lety došlo k podobnému střetu v obchodním domě v Salt Lake City v Utahu, a obránce tentokrát byl trénovaný profesionál, konkrétně policista mimo službu. Vypálil po pachateli osm ran a navzdory svému tréninku ho ANI JEDNOU NETREFIL. Zneškodnila ho až o tři minuty později policejní zásahová jednotka. Byl tedy zásah policisty Hammonda vůbec k něčemu? Ano, protože během těch tří minut už pachatel nikoho dalšího nezranil. Od okamžiku, kdy promluvila policistova pětačtyřicítka, už nemohl chodit po obchoďáku a vraždit, koho se mu zlíbilo – najednou měl plné ruce práce s tím, že po něm někdo střílí. Tak i zásah napohled neúčinný zřejmě zachránil nemalé množství životů už jen tím, že pachatele zaměstnal.

Analogie s amatérským zubařem tedy není zrovna vhodná. Dovolil bych si nabídnout lepší příměr: utrpěli jste těžkou nehodu a máte tepenné krvácení, které vás může zabít během minuty. Nechali byste si jej zastavit od amatéra, jehož jediná kvalifikace spočívá v základním kurzu první pomoci absolvovaném kdysi před lety, nebo byste trvali na profesionálním ošetření a čekali na záchranku?

Další problém, nad kterým se pan redaktor zamýšlí, je tento: pokud přijmeme myšlenku práva na ozbrojenou obranu, musíme si uvědomit, že zločinec může pronést zbraň kamkoli a použít ji kdykoli, tedy by ozbrojený obránce musel mít legální možnost nosit zbraň vždy a všude. To by současně dalo i pachatelům možnost mít u sebe zbraň legálně (jako v Coloradu), což by zřejmě podle pana redaktora bylo špatně. Já se musím zeptat „ve srovnání s čím?“ Pokud předpokládáme, že pachatel bude mít zbraň tak jako tak, pak máme na výběr ze dvou možností: buď bude mít pachatel zbraň legálně a obránce také, nebo bude mít pachatel zbraň nelegálně a obránce ji nebude mít vůbec. Ta volba je ve skutečnosti jednoduchá: přestřelka, nebo masakr? Ta první možnost se určitě nikomu nelíbí – ani mně – ale odmítnout ji znamená zvolit tu druhou.

Při řešení kriminality, zvláště násilné, máme málokdy k dispozici nějakou „dobrou“ možnost. Většinou máme na výběr jen z možností více či méně „špatných“, a ozbrojená obrana k nim patří. Ano, je to v podstatě násilný konflikt, ve kterém obránce riskuje zdraví nebo i život; a nikdo mu nezaručí, že nakonec odejde po svých. To je situace, na kterou se asi málokdo těší. Na druhé straně... než ji zamítneme, protože se nám nelíbí, bylo by dobré zvážit alternativy a zamyslet se, jestli nepředstavují riziko ještě větší.

Autor: David Karásek | čtvrtek 2.8.2012 23:05 | karma článku: 42.59 | přečteno: 5524x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 476 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...