“Jako v devatenáctém století...”

15. 01. 2017 19:33:57
Ministr Pelikán dnes v televizi řekl zajímavou věc. Prý si kvůli navrhovanému ústavnímu právu na držení zbraní připadá jako v 19. století, a k takovým opatřením se prý má sahat, až když selhávají bezpečnostní mechanismy státu.

I já mám pocit, že pan ministr žije v devatenáctém století. Standardem Evropy 19. století byl totiž absolutistický stát, který si pod záminkou ochrany lidí nárokoval veškerou moc. Takový stát si samozřejmě nemůže dovolit veřejně připustit, že by lidi někdy nedokázal ochránit. Tím by totiž přišel o ospravedlnění svého monopolu na použití síly a skutečně by selhal ve svém základním cíli – udržet veškerou moc ve svých rukou.

V moderním státu 21. století ale není smyslem státu koncentrace moci v rukou vlády, ale bezpečnost občanů a ochrana jejich práv. Takový stát v zájmu ochrany těchto hodnot nejen může, ale v podstatě musí ze svého monopolu na použití síly trochu slevit. Pokud totiž nastane situace, kdy jsou ohroženy životy lidí a stát je není schopen ochránit, musí jim dovolit, aby se bránili sami, a musí jim to umožnit, i kdyby to pro něj znamenalo vzdát se kousku své moci. Opačný přístup by totiž znamenal, že stát občanům zajistil, že nejenže nebudou chráněni státem, ale nebudou chráněni vůbec a ... prostě zemřou. Absolutistický stát 19. století by to snad mohl považovat za „nevyhnutelné ztráty“, protože je mu monopol na násilí milejší než životy občanů. Ale moderní stát 21. století, jehož prvořadým úkolem je zajištění bezpečnosti občanů, by právě toto musel považovat ze své selhání, a to nejen faktické, ale i morální.

Realita je prostě taková, že stát nás není schopen vždy ochránit. Demagogům, kteří rádi křičí o „selhání státu“ a „rezignaci státu na jeho základní funkci“ připomínám to slovo „vždy“. Samozřejmě že většinou to stát dokáže. Mnoho zločinů se díky prevenci kriminality vůbec nestane, mnoho teroristů tajné služby odhalí a policie zneškodní dříve, než vůbec něco provedou. Ale je zřejmé, že ta ochrana není dokonalá, jinak by se žádné zločiny a žádné teroristické útoky nestávaly. Každá oběť dokonaného zločinu, každý mrtvý a zraněný po teroristickém útoku jsou lidé, kteří se ocitli v situaci, kdy byli ohroženi a stát je nedokázal ochránit – bez ohledu na to, že třeba pro jejich ochranu udělal vše, co bylo v jeho silách. Ale nestačilo to. To není „selhání státu“. To je prostě realita.

Takže co nám vlastně stát (nebo aspoň někteří jeho představitelé) tou navrhovanou změnou říkají?

Uděláme pro vaši bezpečnost všechno, co bude v našich silách; ale nemůžeme vám garantovat, že to bude vždycky stačit. To vám nemůže garantovat nikdo, zvlášť u hrozby jako je terorismus, který si úmyslně vybírá nechráněné cíle. Nemůžeme vám zajistit, že v té chvíli bude vedle vás stát policista, aby vás chránil. To by policie musela být úplně všude (a já dodávám: a to bychom asi ani nechtěli).

Můžeme vám ale zajistit aspoň to, že v takové situaci nebudete muset být úplně bezbranní. Že se v takové situaci budeme moct bránit, a to ne jenom holýma rukama, jako je to v jiných zemích. A jestli to znamená, že stát přijde o kousek svého monopolu na použití síly, tak ať – životy občanů jsou pro nás důležitější než moc státu.“

Takhle má uvažovat politická reprezentace v demokratickém státu 21. století. Bohužel je vidět, že někteří jsou stále zaseklí v tom devatenáctém. V tom případě bych měl návrh na jinou změnu ústavy. Nechť je k deklaraci, že zajištění bezpečnosti je povinností státu, také dodáno, že stát nese odpovědnost za veškeré škody vzniklé v důsledku situací, kdy bezpečnost zajistit nedokázal. Například odpovědnost za škody způsobené kriminalitou by mohl nést ministr spravedlnosti.

Co vy na to, pane ministře?

Autor: David Karásek | neděle 15.1.2017 19:33 | karma článku: 43.87 | přečteno: 4507x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 443 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...