Když se lže, jako když tiskne

13. 04. 2017 15:45:48
Že máme být opatrní, když noviny píšou o zbraních, ví každý, kdo se o tuto problematiku dlouhodobě zajímá. Stejně tak víme, že co se novinám nehodí do krámu, to nenapíšou. Občas by prostě pravda potopila účelově vybudovanou story.

Včera ve Sněmovně probíhalo první čtení novely ústavního zákona 110/1995 Sb. o bezpečnosti České republiky, který má zavést do tohoto zákona právo na držení zbraní a propojit tak civilní držení zbraní s vnitřní a vnější bezpečností státu (podrobněji jsem o tom psal zde). Před projednáváním uspořádal ministr vnitra tiskovou konferenci na toto téma, které jsem se zúčastnil i já. Celý, nesestříhaný záznam konference můžete vidět zde - a pouze zde, protože kdyby média zveřejnila i vyjádření zástupce držitelů zbraní, nemohla by už psát palcové titulky "ZASTŘEL SI SVÉHO TERORISTU" a líčit nás veřejnosti jako psychopaty a militanty.

(od 15:00)

Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové,

já bych tady jako zástupce držitelů zbraní rád adresoval dvě fámy, které ohledně tohoto návrhu kolují. Je to zejména, že by tento návrh nějakým způsobem umožnil nebo dovolil občanům použít zbraň proti osobě podezřelé z terorismu, a dále fáma, že by tato novela nějakým způsobem legitimizovala ozbrojené extrémistické skupiny a jejich činnost.

Prosím, podívejte se do toho návrhu. Tam se jasně píše o tom, že občané mají mít právo zbraně NABÝVAT, DRŽET a NOSIT, ale o POUŽITÍ tam není ani slovo. To znamená, že veškeré používání zbraní se stále bude řídit současnými předpisy. To znamená, že občan, jako jednotlivec, bude smět zbraň použít pouze v nutné obraně a krajní nouzi, jak jsou definované trestním zákonem – a připomínám, že každé takové použití se zpětně přezkoumává, jestli bylo v souladu se zákonem. Stejně tak i organizované použití zbraní pro ochranu České republiky stále zůstane ve výlučné kompetenci Armády České republiky.

Ten návrh skutečně žádné takovéhle zvláštní pravomoci střílet lidi kvůli podezření, nebo si vést vlastní válku, ten návrh žádné takové pravomoci NEOBSAHUJE, a já bych rád řekl jménem držitelů zbraní v této zemi, jasně a otevřeně, že my ani žádné takové pravomoci NECHCEME.

Děkuji vám za pozornost.

----------------------------------------------------------------

Bohužel, pokud shromáždění zástupci médií tomuto sdělení vůbec nějakou pozornost věnovali, zjevně neuznali za vhodné ho předat veřejnosti. Prostor naopak dostali "kritici", kteří vyprávěli o tom, jak to bude hrozné, jak budou lidé brát spravedlnost do vlastních rukou, že se blíží Divoký západ, blá blá blá blá blá.

Proto vás prosím, šiřte tento článek nejen kvůli informaci, ale i jako upozornění a varování před zaujatostí a účelovou jednostranností médií v této věci.

Děkuji alespoň vám za pozornost.

Autor: David Karásek | čtvrtek 13.4.2017 15:45 | karma článku: 47.36 | přečteno: 15336x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 307 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 453 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 605 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2794 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...