Odpověď na otevřený dopis senátorům

5. 07. 2017 19:07:10
Zaregistroval jsem, že někdo sepsal otevřený dopis senátorům, ve kterém je žádá o hlasování proti ústavní změně schválené Sněmovnou. Dopis je krátký, úderný - a účelově polopravdivý. Pojďme jej rozebrat.

Vážený pane senátore,


Obracím se na Vás s urgentní žádostí týkající se zbraňové novely odhlasované PS dne 28.6., která by ústavně zakotvila právo občanů veřejně nosit a používat střelné zbraně. Naléhám na Vás, abyste učinil vše pro to, aby novela nevešla v platnost.

Svůj apel zakládám na následujících jasně prokázaných (a zde ozdrojovaných) faktech:

1. Právo nosit zbraně nevede k ochraně společnosti před zločinem či terorismem. (1)

------------------------------------------

Uvedený zdroj tvrdí: "Ani v jediném případě nedošlo k zastavení zabíjení použitím zbraně civilistou."

Aby člověk mohl tvrdit něco takového, musí být opravdu postižen selektivní slepotou: já vím o sedmnácti takových případech, a aby někdo neřekl, že si to vymýšlím, tady jsem je jeden po druhém vypsal.

Samozřejmě můžete namítnout, že masakrů je v USA mnohem víc. To je pravda, a hodně to souvisí s dalším bodem:

------------------

2. Větší množství zbraní ve společnosti zvyšuje počet zranění a úmrtí následkem střelby. (2, 3, 4)

-------------------

Tento argument je úplně mimo. Účelem novely není zvýšit počet zbraní mezi lidmi a návrh neobsahuje nic, co by k tomuto výsledku vedlo. Právě naopak, počet držitelů zbraní se již před deseti lety stabilizoval na hodnotě kolem 300 000 a pokud současný zákon o zbraních včetně obsažených omezení zůstane zachován, což je právě smyslem a cílem tohoto ústavního návrhu, není zde nic, co by tento rovnovážný stav narušovalo. Ústavní návrh neodstraňuje žádná zavedená omezení, naopak výslovně uvádí, že nutná bezpečnostní opatření jsou přípustná a nejsou v rozporu s právem na držení a nošení zbraní: "Toto právo může být zákonem omezeno a zákonem mohou být stanoveny další podmínky jeho výkonu, je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům.“

Krom toho se podívejte na zdroj č. 4, který je velmi zajímavý - mimo jiné tím, že říká něco úplně jiného, než autor dopisu tvrdí. Nezkoumá závislost bezpečnosti na počtu zbraní, ale na kvalitě zbraňové legislativy. Jako efektivní regulaci shledává zejména omezení typu: důkladná kontrola bezúhonnosti držitele, registrace zbraní, povinnost je zabezpečit před zneužitím atd. - přesně ta opatření, která my v našem zákoně máme přes dvacet let a nikdo, ani sami držitelé zbraní, jejich užitečnost nezpochybňuje! Množství masakrů a zneužívání zbraní v USA je způsobeno právě absencí těchto opatření, následkem čehož se zbraně ve velkém dostávají do nelegální sféry a k nebezpečným lidem.
Za neefektivní studie naopak označuje zákazy samonabíjecích zbraní, omezení kapacity zásobníků, zákazy sklopných pažeb a podobně - což jsou právě ta omezení, která nám "pro naši bezpečnost" nařizuje nová evropská směrnice.

--------------------

3. Ústavní novela nemůže zvrátit závazné evropské právo. (5)

--------------------

To samozřejmě nemůže, a ani se o to nesnaží. Naopak, její účinek je právě na evropském právu založen - konkrétně na Smlouvě o Evropské unii, která říká:

Čl. 4 odst. 2: "Unie ctí rovnost členských států před Smlouvami a jejich národní identitu, která spočívá v jejich základních politických a ústavních systémech, včetně místní a regionální samosprávy. Respektuje základní funkce státu, zejména ty, které souvisejí se zajištěním územní celistvosti, udržením veřejného pořádku a ochranou národní bezpečnosti. Zejména národní bezpečnost zůstává výhradní odpovědností každého členského státu."

Dále Smlouva o fungování Evropské Unie:

HLAVA V - PROSTOR SVOBODY, BEZPEČNOSTI A PRÁVA

Článek 72: "Tato hlava se nedotýká výkonu odpovědnosti členských států za udržování veřejného pořádku a ochranu vnitřní bezpečnosti."

a Článek 276: "Při výkonu svých pravomocí týkajících se ustanovení části třetí hlavy V kapitol 4 a 5 o prostoru svobody, bezpečnosti a práva nemá Soudní dvůr Evropské unie pravomoc přezkoumávat platnost nebo přiměřenost operací prováděných policií nebo jinými donucovacími orgány členského státu, ani rozhodovat o výkonu odpovědnosti členských států za udržování veřejného pořádku a ochranu vnitřní bezpečnosti."

Ústavní návrh tedy neporušuje evropské právo; naopak staví na výjimkách ustanovených v evropském právu tak jednoznačně, že jejich nerespektováním by sama Evropská Unie porušovala své vlastní zakládající smlouvy.

Vidíte tedy, že obsah dopisu je nesmyslný:

1. Civilisté s legálně drženou zbraní evidentně MAJÍ šanci zastavit teroristu nebo šíleného střelce, protože už to nejméně sedmnáctkrát dokázali;


2. O tom, zda více zbraní mezi lidmi znamená více nebo méně bezpečnosti, nemusíme ani diskutovat, protože o tom tato novela není - naopak je o ústavním zajištění nejen práva na držení zbraní, ale i jeho přiměřených omezení, jejichž bezpečnostní dopad je prokazatelně pozitivní;


3. Ústavní novela není v rozporu s evropským právem, naopak se odvolává na výjimky ustanovené tak jasně, že by jejich nerespektováním porušovala evropské právo sama Evropská Unie.

Autor: David Karásek | středa 5.7.2017 19:07 | karma článku: 40.82 | přečteno: 3454x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 602 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...