Odpověď na otevřený dopis senátorům

5. 07. 2017 19:07:10
Zaregistroval jsem, že někdo sepsal otevřený dopis senátorům, ve kterém je žádá o hlasování proti ústavní změně schválené Sněmovnou. Dopis je krátký, úderný - a účelově polopravdivý. Pojďme jej rozebrat.

Vážený pane senátore,


Obracím se na Vás s urgentní žádostí týkající se zbraňové novely odhlasované PS dne 28.6., která by ústavně zakotvila právo občanů veřejně nosit a používat střelné zbraně. Naléhám na Vás, abyste učinil vše pro to, aby novela nevešla v platnost.

Svůj apel zakládám na následujících jasně prokázaných (a zde ozdrojovaných) faktech:

1. Právo nosit zbraně nevede k ochraně společnosti před zločinem či terorismem. (1)

------------------------------------------

Uvedený zdroj tvrdí: "Ani v jediném případě nedošlo k zastavení zabíjení použitím zbraně civilistou."

Aby člověk mohl tvrdit něco takového, musí být opravdu postižen selektivní slepotou: já vím o sedmnácti takových případech, a aby někdo neřekl, že si to vymýšlím, tady jsem je jeden po druhém vypsal.

Samozřejmě můžete namítnout, že masakrů je v USA mnohem víc. To je pravda, a hodně to souvisí s dalším bodem:

------------------

2. Větší množství zbraní ve společnosti zvyšuje počet zranění a úmrtí následkem střelby. (2, 3, 4)

-------------------

Tento argument je úplně mimo. Účelem novely není zvýšit počet zbraní mezi lidmi a návrh neobsahuje nic, co by k tomuto výsledku vedlo. Právě naopak, počet držitelů zbraní se již před deseti lety stabilizoval na hodnotě kolem 300 000 a pokud současný zákon o zbraních včetně obsažených omezení zůstane zachován, což je právě smyslem a cílem tohoto ústavního návrhu, není zde nic, co by tento rovnovážný stav narušovalo. Ústavní návrh neodstraňuje žádná zavedená omezení, naopak výslovně uvádí, že nutná bezpečnostní opatření jsou přípustná a nejsou v rozporu s právem na držení a nošení zbraní: "Toto právo může být zákonem omezeno a zákonem mohou být stanoveny další podmínky jeho výkonu, je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům.“

Krom toho se podívejte na zdroj č. 4, který je velmi zajímavý - mimo jiné tím, že říká něco úplně jiného, než autor dopisu tvrdí. Nezkoumá závislost bezpečnosti na počtu zbraní, ale na kvalitě zbraňové legislativy. Jako efektivní regulaci shledává zejména omezení typu: důkladná kontrola bezúhonnosti držitele, registrace zbraní, povinnost je zabezpečit před zneužitím atd. - přesně ta opatření, která my v našem zákoně máme přes dvacet let a nikdo, ani sami držitelé zbraní, jejich užitečnost nezpochybňuje! Množství masakrů a zneužívání zbraní v USA je způsobeno právě absencí těchto opatření, následkem čehož se zbraně ve velkém dostávají do nelegální sféry a k nebezpečným lidem.
Za neefektivní studie naopak označuje zákazy samonabíjecích zbraní, omezení kapacity zásobníků, zákazy sklopných pažeb a podobně - což jsou právě ta omezení, která nám "pro naši bezpečnost" nařizuje nová evropská směrnice.

--------------------

3. Ústavní novela nemůže zvrátit závazné evropské právo. (5)

--------------------

To samozřejmě nemůže, a ani se o to nesnaží. Naopak, její účinek je právě na evropském právu založen - konkrétně na Smlouvě o Evropské unii, která říká:

Čl. 4 odst. 2: "Unie ctí rovnost členských států před Smlouvami a jejich národní identitu, která spočívá v jejich základních politických a ústavních systémech, včetně místní a regionální samosprávy. Respektuje základní funkce státu, zejména ty, které souvisejí se zajištěním územní celistvosti, udržením veřejného pořádku a ochranou národní bezpečnosti. Zejména národní bezpečnost zůstává výhradní odpovědností každého členského státu."

Dále Smlouva o fungování Evropské Unie:

HLAVA V - PROSTOR SVOBODY, BEZPEČNOSTI A PRÁVA

Článek 72: "Tato hlava se nedotýká výkonu odpovědnosti členských států za udržování veřejného pořádku a ochranu vnitřní bezpečnosti."

a Článek 276: "Při výkonu svých pravomocí týkajících se ustanovení části třetí hlavy V kapitol 4 a 5 o prostoru svobody, bezpečnosti a práva nemá Soudní dvůr Evropské unie pravomoc přezkoumávat platnost nebo přiměřenost operací prováděných policií nebo jinými donucovacími orgány členského státu, ani rozhodovat o výkonu odpovědnosti členských států za udržování veřejného pořádku a ochranu vnitřní bezpečnosti."

Ústavní návrh tedy neporušuje evropské právo; naopak staví na výjimkách ustanovených v evropském právu tak jednoznačně, že jejich nerespektováním by sama Evropská Unie porušovala své vlastní zakládající smlouvy.

Vidíte tedy, že obsah dopisu je nesmyslný:

1. Civilisté s legálně drženou zbraní evidentně MAJÍ šanci zastavit teroristu nebo šíleného střelce, protože už to nejméně sedmnáctkrát dokázali;


2. O tom, zda více zbraní mezi lidmi znamená více nebo méně bezpečnosti, nemusíme ani diskutovat, protože o tom tato novela není - naopak je o ústavním zajištění nejen práva na držení zbraní, ale i jeho přiměřených omezení, jejichž bezpečnostní dopad je prokazatelně pozitivní;


3. Ústavní novela není v rozporu s evropským právem, naopak se odvolává na výjimky ustanovené tak jasně, že by jejich nerespektováním porušovala evropské právo sama Evropská Unie.

Autor: David Karásek | středa 5.7.2017 19:07 | karma článku: 40.82 | přečteno: 3454x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 366 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 243 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 663 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...