Bezva kšeft

15. 11. 2018 2:16:39
Jedno z nejlepších podnikání je byznys zaručený zákonem. Nikdy nemůžete napálit takovou cenu, jako když zákazník musí platit. Proto se v legislativním procesu nezřídka stává, že nějaký chytrák zkusí prosadit kšeft do zákona.

Jeden z takových kšeftů se snaží prosadit dosluhující starostka Prahy Adriana Krnáčová do vyhlášky o zdravotní způsobilosti na zbrojní průkaz.Povinné psychotesty jsou tradiční evergreen, který se neohraje. Mne ale velmi zaujala tato netradiční pasáž:

---------------------------------------------------------------------------------

Za odstavec 5 navrhujeme doplnit odstavec 6, který zní:

(6) Závěr o zdravotní způsobilosti vyslovuje posuzující lékař na základě vlastního odborného uvážení. Přihlédne přitom k podkladům, které má před vydáním lékařského posudku k dispozici.“.

Odůvodnění:

V případě klinicko-psychologického vyšetření nebývá výjimečné, že žadatel při prvním neúspěšném absolvování vyhledá jiného odborníka z řad psychologů, u kterého podstoupí nové vyšetření. Následně tak může nastat situace, při které posuzující lékař disponuje před vyslovením vlastního posudkového závěru dvěma (ale klidně i více) závěry psychologických vyšetření.

Problémem zůstává, že byť psychologická vyšetření byla u posuzované osoby provedena s minimálním časovým odstupem, bývají ve svých závěrech často protichůdná. Z toho důvodu je třeba ponechat na vlastním uvážení posuzujícího lékaře, jak vyhodnotí před vydáním lékařského posudku podklady, které má k dispozici (např. závěry klinicko-psychologického vyšetření nebo zprávy z dalších odborných vyšetření).

-----------------------------------------------------------------------------------------

"Problémem zůstává, že byť psychologická vyšetření byla u posuzované osoby provedena s minimálním časovým odstupem, bývají ve svých závěrech často protichůdná.“ Co to může znamenat? Jednu ze dvou věcí:

1. Buď se během onoho „minimálního časového odstupu“ na posuzované osobě nic moc nezmění a posudky jsou protichůdné prostě proto, že je dělali dva různí lidé. Pak ale samozřejmě navrhovateli nejde o nic jiného, než zavést povinnost občana zacvakat šarlatánovi za bezcenný papír tolik, kolik si řekne. Bezva kšeft.

2. Nebo je psycholog skutečně schopen objektivně a spolehlivě posoudit psychický stav osoby, a posudky dělané během „minimálního časového odstupu“ mohou být protichůdné prostě proto, že ten psychický stav se i během tak krátké doby může podstatně změnit. Pak je ale vyšetření prakticky k ničemu: žadatel jím projde, donese lékaři kladný posudek, dostane zbrojní průkaz – a za týden může být všechno jinak. Nicméně ať se stane cokoli, psycholog je v pohodě, protože povinnost rozhodnout (a nést za rozhodnutí odpovědnost) chce návrh města Prahy výslovně uložit praktickému lékaři ( "„Závěr o zdravotní způsobilosti vyslovuje posuzující lékař na základě vlastního odborného uvážení“ .) Psycholog je z obliga – ten má podle návrhu jen brát peníze. Opět – bezva kšeft.

Když už paní Krnáčová neumí řídit město, aspoň že umí zařizovat kšefty.

Autor: David Karásek | čtvrtek 15.11.2018 2:16 | karma článku: 32.15 | přečteno: 1382x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6056

Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...