Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokáže civilista zastavit šíleného střelce?

Mezi názory držitelů zbraní na masakry ve školách se často ozývá: "Kdyby tam někdo měl zbraň, mohl by toho grázla zastřelit a masakr zastavit". Jaká je ale skutečnost? Byla by civilistovi v takové situaci zbraň k něčemu?

Asi před dvěma měsíci televizní stanice ABC podnikla zajímavý experiment, jehož cílem bylo dokázat, že studentovi v takové situaci není zbraň nic platná. V pořadu "If I only had a gun" (Kdybych tak měl zbraň) uspořádala simulaci takovéto situace za použití zbraní upravených pro střelbu barvícími kuličkami. V tomto testu, podle moderátorky, studenti zcela selhali: ani jednomu se nepodařilo pachatele "zastřelit", naopak byli sami zastřeleni.

V začátku předchozího odstavce jsem úmyslně napsal, že cílem experimentu bylo "dokázat, že studentovi není zbraň nic platná", místo "zjistit, zda by studentovi zbraň byla něco platná". Podmínky testu byly totiž nastaveny zcela proti obráncům a snaha "dokázat předpokládané" je zcela očividná.

Zřejmý je už nepoměr dovedností útočníka a obránců: zatímco do role útočníka byl dosazen policejní instruktor střelby s mnoha lety praxe, do role obránců byli vybráni pouze studenti, kteří neměli se střelbou žádné zkušenosti. To je samo o sobě totálně nerealistické - dosud žádný z "šílených střelců" nebyl expert v zacházení se zbraní, a na druhé straně všichni legální nositelé zbraní (i v Americe) mají odstříleno aspoň tolik, aby byli s funkcí zbraně aspoň základně obeznámeni.

Ještě větší podvod byl ale spáchán po stránce taktické. "Obránci" bylo řečeno, že test bude proveden až později, aby byl překvapen. To je realistické - ve škole také každou vteřinu nečekáte, že do dveří vtrhne ozbrojený psychopat. Na druhé straně, ani ozbrojený psychopat v takové situaci nečeká, že po něm bude někdo ze studentů střílet - a to nijak zohledněno nebylo. Naopak, policista hrající "útočníka" nejen věděl, že někdo v místnosti má zbraň... ale také přesně věděl, kdo to je a kde sedí. Policista hrající "pachatele" je tentýž, který vybraným studentům před testem vysvětluje zacházení se zbraní - takže viděl, kteří studenti to jsou. Také na záběrech z testu je vidět, jak "pachatel" střílí první ránu na profesora a druhou už rovnou na studenta se zbraní, který byl usazen vždy na stejné místo. To je výhoda, kterou by skutečný pachatel nikdy neměl.

Aby nebylo nic ponecháno náhodě, byl v některých situacích přidán druhý pachatel - přímo do třídy, do bezprostřední blízkosti obránce. (Pořad postrádá jakékoli vysvětlení, kde by se tam vzal.) Toto "opatření" je vysvětleno jako ukázka, že ve stresu může mít student tunelové vidění a druhého pachatele si nevšimnout. "Tunelového vidění" bylo ovšem dosaženo použitím ochranné masky silně omezující periferní vidění, přes kterou by pochopitelně nic neviděl ani profesionál s nervy z oceli.

Co je ale na celém experimentu nejzajímavější, je výsledek. Aby televize dokázala, že studenti nemohou vyhrát, úmyslně je postavila do situace, kde nemohli vyhrát - a přesto jedna ze studentek dokázala "pachatele" zasáhnout. Moderátorka v souladu se zadáním prohlásila tento zásah za neúspěšný, protože zasáhl stehno a ne hlavu. V realitě by ovšem střela při zásahu tohoto místa přerazila pachateli stehenní kost a na místě ho vyřadila. Navíc by pravděpodobně byla zasažena i stehenní tepna, což znamená vykrvácení během jedné nebo dvou minut.

Jak by tedy dopadla reálná situce, kdy pachatel není profesionální ostrostřelec a obránce není úplná lama, navíc s terčem namalovaným na čele?

Není třeba se dohadovat. K takovým případům už došlo - a realita se zfixlovat nedá.

-------------------------------------------------------------

1993, Cape Town, Jihoafrická republika: Dva teroristé napadli shromáždění v kostele granáty a střelbou z automatických zbraní. Civilista Charl van Wyk vytáhl revolver a jednoho z nich postřelil, poté oba utekli.

1997, Pearl, Mississippi: Šestnáctiletý chlapec ubodal svou matku, pak s puškou pokračoval ve vraždění na místní střední škole. Zástupce ředitele Joel Myrick slyšel střelbu, doběhl si do auta pro pistoli a konfrontoval útočníka. Ten se vzdal.

1998, Edinboro, Pennsylvánie: Čtrnáctiletý chlapec zahájil střelbu na maturitním večírku v místní restauraci. Majitel restaurace se proti němu postavil s brokovnicí. Opět, pachatel se vzdal.

2002, Appalachian Law School, Virginie: Dva studenti si doběhli do auta pro pistole a zadrželi pachatele, který se přišel pomstít za vyhození ze školy.

2005, Tyler, Texas: Duševně narušený muž přepadl svou bývalou ženu, když šla s dítětem k soudu svůli řízení o opatrovnictví. Poté, co zabil ženu a zranil několik policistů, se s ním utkal civilista Mark Wilson a dvakrát jej zasáhl. Pachatel měl však neprůstřelnou vestu a Wilsona v následné přestřelce zabil. Přesto tato intervence pachatele zaměstnala na několik nesmírně cenných minut, během kterých se nemohl věnovat vraždění a které policie potřebovala na reorganizaci a následné vyřízení pachatele. Wilson byl později posmrtně vyznamenán texaským kongresem.

2005, Tacoma Mall: Recidivista pod vlivem drog zahájil střelbu v obchodním domě. Civilista Dan McKown se jej pokusil zastavit, byl však postřelen do páteře, což mělo za následek jeho ochrnutí.

2007, New Life Church, Colorado: Pachatel ozbrojený dvěma puškami a tisícovkou nábojů zabil na parkovišti u kostela dva lidi. Poté jej paní Jeanne Assamová zneškodnila přímo na schodech kostela, kde bylo v té době shromážděno 7000 lidí.

2007 Moscow, Idaho: Pachatel zahájil střelbu z poloautomatické pušky na soudní budovu, pak pokračoval v blízkém kostele. Student Pete Hussman se jej pokusil zastavit, byl však sám třikrát zasažen a odvezen v kritickém stavu.

2008, Israel: Palestinský terorista zahájil masakr v knihovně židovského semináře. Student Jicchak Dadon vytáhl zbraň a pachatele zranil. Ten pak utekl do knihovny, kde jej později zneškodnila vojenská hlídka.

2008 Winnemuca, Nevada: Pachatel zahájil střelbu v baru, zabil dva lidi a další dva zranil. Ve chvíli, kdy přebíjel, vytáhl jiný návštěvník baru vlastní zbraň a zastřelil jej.

--------------------------------------------------------------

Jak je vidět, reálné situace pro obránce nedopadají vždycky růžově, přesto však úspěchy převažují. Nicméně toto není to srovnání, na kterém by záleželo. Pro posouzení užitečnosti ozbrojené obrany proti podobným pachatelům je výmluvnější jiné srovnání: pokud v takového situaci někdo pachateli kladl odpor, občas to dopadlo špatně - ale situace, kdy nikdo odpor nekladl, dopadly vždycky špatně.

To je závěr této úvahy: nejenže ozbrojený civilista má slušnou šanci zastavit šíleného střelce, ale často je i jediný, kdo to může udělat - protože nikdo jiný tam není.

Autor: David Karásek | čtvrtek 25.6.2009 18:54 | karma článku: 46,08 | přečteno: 14126x
  • Další články autora

David Karásek

O zbraních, svobodě a nás

Znovu přišel den, kdy si připomínáme a oceňujeme občanská práva a svobody. Obvykle tím myslíme svobodu projevu, svobodu tisku, právo na soukromí a podobně. Zapadá do toho vůbec nějak držení zbraní?

17.11.2020 v 20:10 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Blíží se senátní volby

Začátek října se blíží a my budeme opět vybírat třetinu Senátu. Není proto od věci si připomenout, jak se ten který senátor stavěl k držení zbraní, a hlavně jak o něm hlasoval. Protože řeči se vedou, ale hlasování se počítá.

19.9.2020 v 17:04 | Karma: 29,64 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika

David Karásek

Tohleto Sigmund nikdy nenapsal...

Po internetu už dlouhou dobu koluje citát Sigmunda Freuda:„Strach ze zbraní je známkou sexuální a emocionální nedospělosti.“Je pravý nebo falešný? A pokud je falešný, co tedy Freud vlastně o zbraních řekl?

10.4.2019 v 15:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Zbraně a duševní zdraví

Dokáže někdo poznat, že držitel zbraně není v pořádku? Ano, takoví lidé existují - a překvapivě to nejsou psychologové.

12.1.2019 v 23:57 | Karma: 34,91 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Karásek

Bez jediného výstřelu

Tak mne napadlo mne zas něco napsat na blog. Jenže když jsou ty svátky, tak by to asi neměly být žádné zbraně ani střílení a tak. Měl bych psát o něčem poklidném a nenásilném.

28.12.2018 v 23:12 | Karma: 29,86 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik