Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

BoboHml

28. 3. 2010 12:35
.

R^R^R^

0 0
možnosti

Adam Pospisil

19. 3. 2010 19:41
Zbraně v USA

Dobrý den, v první řadě díky za další článek se zbranovou tématikou. Sám mám zbrojní průkaz a Váš blog čtu pravidelně, stejně tak sympatizuju se sdružením LEX. Mám ale pár připomínek. Pokud vím, tak v USA mají tzv. "Druhý dodatek Ústavy" a podle toho má každý občan právo na zbraň. Pokud vím, tak Ústava je nadřazena různým zmiňovaným vyhláškám a zákonům. Vím o tom, že se spousta lidí kterým byla žádost o zbrań zamítnuta odvolali právě na tento dodatek a soud vyhráli a zbraň následně získali. Jak to tedy ve skutečnosti je? Co se týče prodeje zbraní v obchodech tak tam jistě panují nějaká pravidla ale člověk si může koupit zbraň v bazaru a tam žádný průkaz totožnosti předložit už nemusí.

0 0
možnosti

sgt.navazka

9. 4. 2010 15:38
Re: Zbraně v USA

Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci. Záleží na tom, co míníte pod pojmem "bazar". Pokud jde o zastavárny, tak pokud chtějí brát do zástavy a prodávat zbraně, tak musejí mít licenci a dodržovat stejná pravidla jako obchody se zbraněmi. 

Druhá možnost jsou "výstavy zbraní" (gun shows), které jsou něco podobného jako u nás třeba burzy militárií. Na těchto burzách může soukromá osoba nabízet k prodeji své zbraně podle pravidel pro soukromé osoby (tj. bez povolení a bez kontroly). Obchodníci se zbraněmi musí i zde dodržovat veškerá pravidla pro komerční prodej.

Nelze vyloučit, že na takovéto burze může od soukromého prodejce koupit zbraň osoba, která by neprošla kontrolou při komerčním prodeji, a skutečně se to občas stává.  Nicméně pouze asi 1% zbraní zabavených při odhalování trestné činnosti pochází z takovýchto burz; hlavním zdrojem zbraní pro podsvětí jsou krádeže a nákup přes bílého koně (zločinec pošle někoho s čistým trestním rejstříkem, aby mu zbraň koupil).

0 0
možnosti

Ed28

18. 3. 2010 17:51
konecne

Hura... autor napsal vinikajici clanek kde jsou s prehledem uvedeny fakta. Clanek je uplnou raritou v protiamericky smislajicim Cesku...V

0 0
možnosti

Mablung

18. 3. 2010 14:18
pochvala

Chtělo by to seznam blogů Vašeho typu. Mezi tím zbytkem se docela ztrácejí :-(

0 0
možnosti

Paul Sulc

18. 3. 2010 2:14
velice dobry clanek,

jen kdyby tohle vedeli vsichni ti v Americe ,co do omrzeni opakuji "gun control" a pletetou si utocnou pusku plne automatickou, z pseudo-utocnou puskou, samonabijeci..

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik