Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, mě kdysi porotní systémy přišly taky fajn, ale nějak jsem z nich vyrostl. Můžou za to samozřejmě různé americké filmy, ale i reálné případy, co občas probublají. Tam je problém v tom, že lidi nejsou odborníci zběhlí v zákonech a nebo odborníci na danou věc, která se u soudu projednává. Takže se pak nezřídka soud změní v divadelní představení, kde nejde o spravedlnost, ale o to, jak  jak jsou schopní manipulátoři žalobce a obhájce.  A taky jak dobře hraje obviněný svou roli - umím si představit identický případ, kdy porota nesympatickému a nesympaticky vystupujícímu člověku přiklepne vinen a naopak sympatickému a pěkně vystupujícímu nevinen.

Ale je pravda, že porotní soudy by určitě měly význam v několika málo vymezených oblastech, kde jde orpavdu o posouzení a ne exaktní výklad. Takže např: zloděj, jsou důkazy, že kradl - exaktní, nač porota? Nutná obrana, krajní nouze - tam je naopak porota žádoucí, porotci si představí, jak by se oni zachovali v dané situaci a posoudí, jestli byl čin adekvátní nebo ne.

0 0
možnosti

A teď hádejte, proč jsou rozsudky tak odlišné. Já si dovedu představit jen jediný důvod. A protože v tom Dr. Lněnička nejspíš není sám, nechtějte, aby se tím kárný soud (kolegů) zabýval.

 (Víte, proč jsou někteří advokáti tak úspěšní?  V mimořádné schopnosti dokazování to není.  Alespoň ne především.)

0 0
možnosti

M28i83l67a67n 38R86a31d87e78k

30. 1. 2015 22:44

Ano 12 porotcu by rozhodne pomohlo, kdyz je nahodou soudce kreten, u 12 lidi se neda predpokadat ze by vsichni byli takto dusevne postizeni.

11 0
možnosti

No - u vrchního soudu - domnívám se - se rozhoduje v senátu. A i když jsou přísedící laiky, jsou na tom stejně, jako ti porotci. Proč se nevzbouří?

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS