David Karásek

O návrhu ústavního práva na zbraň - stručně a jasně

10. 01. 2017 0:35:21
Jelikož se kolem návrhu na zavedení práva na držení a nošení zbraní do ústavy vyrojila spousta fám a nesmyslů - zejména díky senzacechtivosti médií - rád bych aspoň některé fámy uvedl na správnou míru.

Je to "lovecký lístek na teroristy"?
NE. V návrhu se mluví pouze o "nabývání, držení a nošení zbraní". NENÍ TAM NIC O JEJICH POUŽITÍ. To bude stále přípustné pouze v nutné obraně, tj. proti probíhajícímu nebo přímo hrozícímu útoku. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nejde o povolení střílet na někoho, kdo vám připadá podezřelý.

Chce návrh zavést neomezené držení a nošení zbraní (v mluvě 'expertů' prezentováno jako "Divoký západ")?
NE. Současná podoba zákona o zbraních byla za účasti občanů pilována posledních 25 let. Výsledek této práce je společností všeobecně přijímán jako jeden z nejlepších zákonů o zbraních na světě, jak z hlediska práv občanů, tak i z hlediska bezpečnostních opatření. Smyslem návrhu je zakotvit základní principy tohoto modelu do ústavy, aby byly chráněny před politicky motivovanými zásahy zvenčí.


Měli by ozbrojení občané nahradit bezpečnostní složky?
NE. Časté tvrzení "Ozbrojení občané jsou nejlepší obranou proti terorismu" není správné. Ozbrojení občané jsou POSLEDNÍ obranou proti terorismu. Odhalování a potírání terorismu je primárně úkolem tajných služeb a policie, které tento úkol plní s vysokou efektivitou. Boužel však nejsou a nikdy nemohou být stoprocentně úspěšné. Proto je třeba, aby občané - primární cíl teroristů - měli prostředky, kterými by se mohli bránit proti těm pachatelům, kteří bezpečnostním složkám uniknou. (Připomeňme nedávný útok v Istanbulu, který si vyžádal téměř 40 životů, ačkoli město v té době strážilo 17 000 policistů.)

Legitimizovala by změna činnost soukromých armád?
NE. Návrh nepřináší žádné zvláštní pravomoci k použití zbraně, organizovaná obrana území České republiky by tedy zůstala ve výlučné kompetenci státu. Umožnil by ale výcvik dobrovolných záloh ve spolupráci s armádou, což je systém, který funguje např. ve Finsku už téměř deset let. Takoví dobrovolníci by se mohli podílet na obraně státu na vyžádání armády a pod jejím přímým velením.

Autor: David Karásek | karma: 41.05 | přečteno: 3069 ×
Poslední články autora