Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

HrubesaMares

18. 1. 2010 8:47
nojo

nic proti drzeni zbrani zodpovednymi obcany, jenze vzhledem ke gaussove krivce je jich v kazde spolecnosti mensina. Takze jde spis o to jak omezit pristup ke zbranim tem nezodpovednym.

0 0
možnosti

kion123123

12. 1. 2010 19:37
Karma

R^

0 0
možnosti

brlayz

12. 1. 2010 11:06
Jojo

Přestože jsem spíše odpůrcem zbraní a kdyby mi to někdo dal do ruky, nejspíš bych se rozplakal :-), tak vám musím dát za pravdu, že růst počtu držených zbraní a násilná kriminalita v USA nekoreluje. Důvody jsou podle mě dva. První důvod je moje osobní doměnka: pokud je někde tolik zbraní, že trh už je zásoben dostatečně (jako tomu nepochybně v USA je), žádné další zvýšení počtu zbraní už násilnou kriminalitu nezvýší (a když už nejsou střelné zbraně, tak lidi používají nože a podobné věci). Další důvod není z mé hlavy: je to úvaha Levitta a Dubnera, která říká, že kriminailta od 90. let v USA klesá díky povolení potratů v 70. letech - čím méně dětí se narodí do problémových rodin, tím méně kriminálníků pak vyroste (stručně řečeno). Takže ano, souhlasím s vaším tvrzením, i když nemůžu souhlasit s US politikou držení zbraní každým magorem - ne každý je tak zodpovědný jako třeba Vy.

0 0
možnosti

Wild..Dog

12. 1. 2010 11:56
Re: Jojo

To bude spíš tím, že v každé společnosti je nějaké konstantní procento lidí, které prostě zločinnost provozovat bude, a nějaké zákony a zákazy ho nezajímají. Stejně tak jako držitelů zbraní(legálních) je jen určité konstantní procento. V ČR je řádově 700 000 registrovaných zbraní na cca 350 000 držitelů oprávnění. To je cca 2 zbraně na oprávněného držitele. Přitom trestná činnost spáchaná legálně drženou zbraní je pod 1 %. Už nějakých 8 let neroste počet držitelů oprávnění nějakým markantním procentem, stav se ustálil na určité hladině. Prostě kdo zbraň chtěl tak ji má.

Pouze stát, který se bojí vlastních občanů zakazuje plošné vlastnění zbraní. Absolutní zákaz zbraní platil v nacistickém Německu, v bolševickém Rusku a v  Číně. To o něčem vypovídá.

V Česku vidím problém odpůrců zbraní spíš v závisti, obecné nepřejícnosti a strkání rypáků do věcí, po kterých jim nic není.  Prostě když nemám zbraň já, tak ať ji nemá ani ten druhý.

0 0
možnosti

PetroleumLampoIdorablo

12. 1. 2010 10:33
Ještě bych podotkl:

O jaké civilizované společnosti, autore, mluvíte? Jistě, na hlavních výstavních ulicích lze o jisté míře civilizace mluvit. Byl jste však i v turistům nedoporučovaných čtvrtích?

Bohužel, článek je o ničem, snad domácí úkol. Faktická hodnota: plk.

0 0
možnosti

lokutus

12. 1. 2010 10:45
Re: Ještě bych podotkl:

Plk je spíše váš komentář. Autor pouze poukázal na fakt, že se nepotvrdily predikace o potocích krve, spíše naopak. Nic konkrétního z toho nevyvozuje, sám to v závěru píše.

0 0
možnosti

PetroleumLampoIdorablo

12. 1. 2010 10:29
Je jen otázkou shody náhod a okolností

v kterém momentu se vlastnictví většího počtu zbraní projeví větší katastrofou. Zatím je jásání a propaganda militantního novináře předčasná. Míra agrese je přímoúměrná míře nepříznivých životních okolností.

0 0
možnosti

Mirco1

12. 1. 2010 22:54
Re: Je jen otázkou shody náhod a okolností

Tak to dke vašeho pravidla vy a vaše marxistická letka musíte nejspíš žít v odtokové rouře pod viaduktem  a k internetu se dostanete maximálně při vloupačce do nějakého kanclu.

0 0
možnosti

Vasek V.

12. 1. 2010 10:23
zbraně

Bojím se zbraní a proto je v civilizované společnosti nechci. Ve dobře fungující společnosti je mají mít policisté a ti mají zabezpečit to, že je ostatní nepotřebují. Zbraň vidím až jako poslední možnost. Pokud je to pro někoho hobby a střílí si na střelnici, tak proč ne. U psychicky dospělého člověka zbraň problém nepředstavuje, ale kolik je mezi námi zakomplexovaných spoluobčanů, kteří si potřebují dokázat, že něco znamenají a zbraň je to jediné, co jsou schopni dokázat? Já se obávám že mnoho a jsem rád za každou překážku kterou mají při získávání této zbraně. Hezký pohled do duše ubožáka je v románu Zeď od Jean-Paul Sartre. Vřele doporučuji.

Statistiku jsem nečetl a nevím, jestli by mě přesvědčila. Ale pro zajímavost by mě zajímalo, jaké je srovnání úmrtí v následku použití střelné zbraně v New Yourku a v Paříži (za předpokladu, že v NY jsou střelné zbraně povolené).

0 0
možnosti

BoboHml

12. 1. 2010 10:29
Re: zbraně

Ve dobře fungující společnosti je mají mít policisté a ti mají zabezpečit to, že je ostatní nepotřebují.

Kde je ta dobře fungující společnost,bez násilí,bez násilných trestných činů či vražd?

0 0
možnosti

kamil24

12. 1. 2010 10:12
Je zajimave,

jak  zrovna tema palnych zbrani je tak zhave. V konecnem dusledku je prece jedno, jestli u sebe ma clovek nuz (na ktery nemusi mit povoleni) nebo pistoli. Kdyz by se mu zachtelo, muze zabijet tak i tak.

0 0
možnosti

DanielPuschman

12. 1. 2010 9:54
prosba

Rád bych požádal všechny, co vstoupí do diskuse s úmyslem sdělit autorovi, jak je hloupý, aby se řídili zásadou "Pravda vítězí" a napsali po pravdě: "Bojím se zbraní a proto chci, aby byly zakázány, bez ohledu na to, že statistika opakovaně prokázala, že v místech, kde mohou být občané legálně ozbrojení klesl násilný zločin, a naopak."

0 0
možnosti

Doktor.bota

12. 1. 2010 10:12
Re: prosba

za váš příspěvek byste zasloužil karmuR^

0 0
možnosti

Rob J.H.

12. 1. 2010 9:42
souhlas

Pěkně napsáno. Švýcaři jsou stále národ velmi dobře vyzbrojených domácností, a "kupodivu" se ještě nepostříleli, takže v držení zbraní to nebude.  Zákaz zbraní má za výsledek to, že normální lidé přijdou o možnost se bránit před zločinci, kteří si zbraně opatří vždycky.

Katastrofální je na tohle třeba Británie, nevím, jestli všude, ale v Londýně například sestra nemohla nostit ani slznej plyn, ačkoli jsme bydleli na hranicích s tureckou čtvrtí, kde na ni měli vožralí Turci kolikrát příšerný kecy. Naštěstí  zůstali jen u toho, ale komu se chce tímhle opatřením pomoct, netuším. To ještě u nás panujou zlatý poměry.

0 0
možnosti

KOLDAK

12. 1. 2010 9:14
Nedostupnost zbraní je výhodná jen pro ty,

kteří nějakou zbraň ať legálně, nebo nelegálně vlastní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6065x
Autor je student kriminologie a prevence kriminality, držitel několika zbraní a sportovní střelec.

Seznam rubrik